Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowe gnocchi z pesto na bazie orzechów włoskich i natki pietruszki

Kolorowe gnocchi z pesto na bazie orzechów włoskich i natki pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 392

Dodano:

Odsłon: 3456

Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z pizzą i spaghetti. Typową i tradycyjną potrawą włoską są także gnocchi, które przypominają nasze polskie kopytka. Te delikatne kluseczki doskonale komponują się z pesto z orzechów włoskich, które wykonamy samodzielnie w domu.

Składniki

  • Gnocchi: 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Pół dużego pęczka natki pietruszki
  • Sól oraz pieprz do smaku
  • Pesto: 120 gramów orzechów włoskich
  • Pół dużego pęczka natki pietruszki
  • Pół łyżeczki czosnku suszonego
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 40 gramów tartego ser np. Grana Padano
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gnocchi:

    • Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut, we wrzącej osolonej wodzie
    • Kiedy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy je z wody, odparowujemy i obieramy jeszcze gorące trzymając przez ściereczkę aby się nie poparzyć
    • Gorące ziemniaki przeciskamy przez prasę, dodajemy: mąkę, jajka, sól i pieprz a następnie zagniatamy
    • Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodajemy więcej mąki
    • Wyrobione ciasto dzielimy na 3 porcje odpowiednio na każdy kolor gnocchi: czerwony, żółty i zielony
    • Aby uzyskać czerwone gnocchi dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i znów zagniatamy aż ciasto uzyska jednorodny kolor
    • Do czerwonych gnocchi dodajmy też porcję mąki aby zbilansować dodatkową wodę w koncentracie
    • Aby uzyskać zielone gnocchi dodajemy pół drobno pokrojonego dużego pęczka natki pietruszki i ponownie zagniatamy ciasto
    • Ostatnią porcję pozostawiamy bez dodatków w ten sposób uzyskujemy żółte gnocchi
    • Ze wszystkich kolorów gnocchi formujemy wałki, kroimy na małe kluski i robimy w nich rowki widelcem obtoczonym w mące
    • Gotowe kluski gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut

  2. Pesto:

    • Orzechy włoskie obieramy z łupin i podsmażamy na suchej patelni przez kilka minut
    • Gdy orzechy ostygną to łączymy je razem z natką pietruszki, oliwą oraz czosnkiem suszonym, a następnie drobno miksujemy w blenderze
    • Gotowe pesto doprawiamy i łączymy z ugotowanym gnocchi, na koniec posypujemy tartym serem Grana Padano

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń