Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z czarnej porzeczki.

Kompot z czarnej porzeczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12429

Dodano:

Odsłon: 330

Kompot z czarnej porzeczki na zimę.

Składniki

  • czarna porzeczka 1,5 kg
  • cukier 4 łyżki
  • woda przegotowana 600 ml
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porzeczki do kompotu wybieramy zdrowe i dojrzałe. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone owoce wkładamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, owoce powinny być całkowicie zalane syropem.

  2. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 19 lipca Ja uwielbiam, choć dawno nie robiłam do słoików, przeważnie sok z nich robię lub mrożę ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń