Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

Autor: kramsmakowitosci

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 179

Dodano: 10.06.2017

Odsłon: 1082

Wyśmienita konfitura z truskawek z dodatkiem delikatnych kwiatów czarnego bzu

Składniki

  • Truskawki 1 kg
  • cukier 250 gramów
  • Sok z połowy cytryny
  • Kwiaty czarnego bzu 5 - 6 szt.
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, przebieramy, kroimy na mniejsze części, mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie odstawiamy na kilka godzin, żeby mogły podejść sokiem.

  2. Truskawki, które podeszły sokiem wstawiamy na ogień i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy odstawiamy konfiturę do całkowitego wystygnięcia. Podczas gotowania szumujemy konfiturę.

  3. Następnie zbieramy kwiaty czarnego bzu. Mają byś w pełni rozkwitnięte. Pamiętajmy o tym, żeby nie zabierać ze sobą do domu owadów.

  4. Przyniesione kwiaty odrywamy od łodyżek. Ważne, żeby zostały same małe kwiatki. Oderwane kwiaty zawijamy w gazę, którą zawiązujemy nitka tworząc swojego rodzaju sakiewkę z gazy z kwiatami w środku.

  5. Wstawiamy konfiturę na ogień i gotujemy ją. Do gotującej konfitury wrzucamy zawinięte w gazę kwiaty, które powinny się pogotować w konfiturze przynajmniej około 30 minut.

  6. Na koniec gotowania sakiewkę z kwiatami wyjmujemy, a gotową konfiturę przekładamy do słoików. Powinna być pyszna :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń