Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z czereśni

Konfitura z czereśni

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 429

To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni to będzie idealny dodatek do mięs (no chyba, że dzieci wcześniej wyjedzą :) )

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 1 duża cytryna
  • 180 g - 250 g cukru (w zależności od słodkości samych owoców)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, pestki i wrzucamy do garnka (najlepiej z grubszym dnem).
    Zasypujemy cukrem i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Odstawiamy na minimum 2 godziny (ja zostawiłam na całą noc), aż puszczą sok.
    Po tym czasie czereśnie podgrzewamy. Najpierw na większym ogniu – aż się zagotują, po czym zmniejszamy gaz i przesmażamy przez ok. 30-40 minut – do momentu aż sok odparuje i masa zgęstnieje. Od czasu do czasu należy porządnie pomieszać, żeby konfitura się nie przypaliła.
    Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzowałam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń