Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura z czerwonych porzeczek z kokosową nutką"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 180
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 180
Składniki
Porzeczki opłucz, poodrywaj od gałązek, osusz na papierowym ręczniku albo na kuchennej ściereczce.
Połowę owoców przesyp do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem. Delikatnie przemieszaj. Odstaw na 3–4 godziny.
Kiedy owoce puszczą sok, postaw garnek na ogniu. Gotuj ok. 30 minut. W czasie gotowania usuwaj pianę, która utworzy się na powierzchni masy owocowej. Odstaw do wystudzenia.
Po 3–4 godzinach ponownie zagotuj. Dodaj pozostałe porzeczki. Poczekaj, aż konfitura zawrze, zmniejsz płomień i smaż masę owocową jeszcze 15–20 minut.
Zdejmij z ognia. Wymieszaj z likierem kokosowym. Od razu przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć.
Słoiki postaw do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia. Następnie przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.Źródło: Naj