Do góry

Sałatki Przepis na:

Koperkowa surówka obiadowa

Koperkowa surówka obiadowa

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 883 Ocena: 21424

Dodano: 29.07.2015

Odsłon: 30236

Propozycja na pełną witamin, lekką i smaczną surówkę koperkowo - warzywną. Surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Będzie idealnym oraz zdrowym dodatkiem do obiadu.

Składniki

  • 3 młode marchewki
  • 1/3 selera
  • 1 papryka biała
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • SOS DO SURÓWKI:
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego
  • sól do smaku
  • + świeżo zmielony pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy sos:

    Cukier brzozowy (ksylitol) rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody, dodajemy ocet winny, olej rzepakowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól do smaku i dokładnie mieszamy.

  2. Obrane marchewki i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Białą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w drobną kostkę.

    Pęczek koperku siekamy.

    Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń