Do góry

Desery Przepis na:

Korzenna szarlotka

Korzenna szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 961

Dodano:

Odsłon: 5137

Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie :) Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka :) Kto chce kawałek? :)

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 2 kg jabłek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. 150 g mąki pszennej
    100 g masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    30 g cukru
    łyżeczka imbiru
    łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 jajko
    2 kg jabłek
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem. Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń