Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne pierniczki

Korzenne pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Korzenne pierniczki"

Składniki

  • 1/2 litra miodu
  • 35 dag cukru
  • 20 dag smalcu
  • 1/3 szkl. mleka
  • kg mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cynamonu
  • 2 łyżki kardamonu
  • łyżka imbiru
  • łyżka gałki muszkat
  • 1/2 łyżki goździków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód wlej do rondla, dodaj smalec i cukier. Dorzuć sproszkowane lub utłuczone w moździerzu przyprawy korzenne. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, mieszając, aż się rozpuszczą. Następnie masę ostudź.

  2. Drewnianą łyżką połącz ją z wsypywaną partiami przesianą mąką pszenną oraz solą. Dodaj jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, po czym starannie wszystko zagnieć. Ciasto powinno być kleiste.

  3. Zagniecione ciasto przełóż do dużej miski (najlepiej kamionkowej), zakryj górę naczynia kuchenną ściereczką, owiń folią i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni (ale ciasto pierniczkowe może dojrzewać dłużej, nawet 4-5 tygodni).

  4. Gdy minie czas dojrzewania, wystaw ciasto z zimna i wnieś np. do kuchni, by stało się nieco cieplejsze (będzie je łatwiej wałkować). Następnie nabieraj porcje ciasta i wałkuj je na grubość około 3-4 mm, oszczędnie podsypując mąką.

  5. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj pierniczki dowolnych kształtów, po czym układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, które pozwolą im trochę wyrosnąć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180°C i piecz ok. 10-15 minut (zależnie od wielkości, grubości itd).

  6. Rada: Jeśli pierniczki będziesz przechowywać dłużej, nie ozdabiaj ich po upieczeniu. Dekoracja najlepsza jest świeża, zrób ją parę dni przed świętami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń