Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenny placek"
Składniki
Czekoladę posiekaj na małe kawałki. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę z 12 dag cukru pudru i szczyptą soli. Dalej miksując, wbijaj kolejno po jednym jajku.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, połącz z przyprawą korzenną. Sypkie wsyp do zmiksowanej masy, starannie połącz. Na koniec dodaj czekoladę i kilka kropli aromatu (najlepiej migdałowego), wymieszaj.
Blachę wyłóż pergaminem lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nałóż przygotowane ciasto, wyrównaj wierzch. Blachę wstaw do piekarnika.
Piecz 25-30 minut w temp. 180 st. Wytnij z papieru szablon w kształcie gwiazdek. Zimne ciasto obsypuj kakao (2 dag) i resztą cukru pudru.
czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety