Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny placek

Korzenny placek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Korzenny placek"

Składniki

  • 10 dag czekolady
  • kakao
  • 25 dag margaryny
  • sól
  • 14 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 36 dag mąki
  • po łyżeczce proszku do piecz. i przyprawy korzennej
  • aromat
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekaj na małe kawałki. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę z 12 dag cukru pudru i szczyptą soli. Dalej miksując, wbijaj kolejno po jednym jajku.

  2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, połącz z przyprawą korzenną. Sypkie wsyp do zmiksowanej masy, starannie połącz. Na koniec dodaj czekoladę i kilka kropli aromatu (najlepiej migdałowego), wymieszaj.

  3. Blachę wyłóż pergaminem lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nałóż przygotowane ciasto, wyrównaj wierzch. Blachę wstaw do piekarnika.

  4. Piecz 25-30 minut w temp. 180 st. Wytnij z papieru szablon w kształcie gwiazdek. Zimne ciasto obsypuj kakao (2 dag) i resztą cukru pudru.

  5. czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 90 gr

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń