Do góry

Przetwory Przepis na:

Kostka rosołowa No Waste

Kostka rosołowa No Waste

Autor:

Przepisów i artykułów: 1921 Ocena: 43905

Dodano:

Odsłon: 18953

Na czym polega kuchnia No Waste? Na myśleniu. Jak i co można wykorzystać w inny sposób. Staramy się tak robić, choć nie zawsze udaje się. Jednak zawsze udaje się obdarować bliskich i znajomych. Tym razem na „tapetę” wzięliśmy obierki.

Składniki

  • 1 kg obierek marchewki
  • 300 g obierek pietruszki
  • 300 g obierek selera korzeniowego
  • 300 g zielonych części pora
  • 3 pęczki zieleniny ( natka pietruszki, koperek)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obierki z warzyw, natek, zielonych części pora„ kolekcjonujemy” , najczęściej mrozimy.
    Następnie lekko smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy winem, dosypujemy soli i pieprzu. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez 20 min.
    Studzimy, mielimy.
    Można zrobić na dwa sposoby…pasteryzację lub mrożenie jako kostki rosołowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 28 grudnia 2018 Wykorzystam Twój przepis. Teraz robię bulion z obierek z przepisu - hajduczka-naturalnie oraz pastę rosołową Marioli. Czas na coś nowego. Dzięki :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 28 grudnia 2018 Wino bardzo dobre.... po posiłku, a do pasty - lubczyk koniecznie :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń