Do góry

Desery Przepis na:

Koszyczek wielkanocny z babeczkami

Koszyczek wielkanocny z babeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 83

koszyczek z ciasta drożdżowego i babeczki z ciasta...

Składniki

  • Koszyczek:
  • mąki 1 kg
  • masła 5 dag
  • drożdży 4 dag
  • cukru 8 dag
  • letniego mleka 1/2 L
  • jajka 2 szt
  • soli -szczypta
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Lukier:
  • cukru pudru 15 dag
  • gorąca woda 4-5 łyżek
  • Babeczki :
  • jajek 5 szt
  • cukru 5 łyżek
  • mąki pszennej 5 lyżek
  • proszku do pieczenia 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Babeczki:
    Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min.

  2. Koszyczek:
    Mąkę przesiej,masło roztop,odstaw.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka.Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozbij jajka,oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego zrób ucho koszyka.Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem Piecz 25 min w temp 220stC.Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.Sklejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną.

    Udekoruj dowolnie ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń