Do góry

Przekąski Przepis na:

koszyczki z ciasta filo

koszyczki z ciasta filo

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6707

Dodano:

Odsłon: 1854

Wspaniale smakują i jednocześnie dekorują stół.

Składniki

  • ciasto filo 300 g
  • rukola 120-130 g
  • 1 mniejsza wędzona makrela
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 12-13 suszonych pomidorów
  • 40 czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • oliwa
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makrelę obieramy ze skóry , wyjmujemy ości i rwiemy na kawałki.
    Rukolę i suszone pomidory siekamy, oliwki kroimy na pół, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy.
    Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo.
    Arkusze kroimy w kwadraty 12 X 12 cm.
    Składamy po trzy kwadraty, każdy smarujemy masłem i przesuwamy płaty względem siebie o kilka stopni.

  2. Po środku arkuszy nakładamy łyżkę nadzienia i przekładamy do wysmarowanych foremek na babeczki.
    Pieczemy w 180 C około 10 minut, potem wyjmujemy z foremek i podpiekamy jeszcze spód około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń