Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki dla niejadka

Kotleciki dla niejadka

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1548

Dodano:

Odsłon: 1245

Delikatne, soczyste kotleciki za którymi przepadają wszystkie dzieciaki i nie tylko. Świetny sposób żeby przemycić marchewkę, można dodać też inne warzywa: brokuły lub szpinak.

Składniki

  • pierś z kurczaka lub indyka( 500 g)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • sól, piepru, gałka muszkatałowa, papryka, kminek
  • 1 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia kotletów
  • woda
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę i cebulę rozdrobnić w maszynce do mielenia lub w blenderze, im drobniej, tym lepiej. Wyjąć i przełożyć do miseczki. Do blendera wrzucić pierś z kurczaka i drobno zmielić. Mięso wymieszać z utartą marchewką i cebulą, dodać jajka i przyprawy, kaszę mannę i dobrze wymieszać.

  2. Na patelnię z grubym dnem wlewamy wodę i zagotowujemy. Wlewamy tyle wody na patelnię, żeby po położeniu na niej kotletów, woda sięgała do połowy każdego kotleta.

  3. Z mięsa formujemy kotleciki i każdy lekko obtaczamy w mące. Kładziemy na gorącą wodę na patelni i dusimy ok. 10 minut z jednej strony. Obracamy i dusimy kotlety kolejne 10 minut z drugiej strony, można dolać trochę wody. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń