Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki z ciecierzycy"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Ciecierzycę osącz z zalewy, przelej na sicie wodą i pozostaw do obcieknięcia. Następnie przełóż ją do miski i zmiksuj na purée. Cebulę obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i krótko przesmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj szybko z cebulą i dodaj do ciecierzycy.
Umyj i oczyść z ziarenek papryczkę chili, posiekaj drobno, wsyp do miski z masą. Wbij jedno jajko i wsyp tyle bułki tartej, by dało się uformować z masy kotlety.
Masę dopraw curry, solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj kotlety. Panieruj je w pozostałym jajku i bułce. Smaż na oleju na złoto. Podawaj z ryżem, sosem pomidorowym oraz surówką.
Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety