Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z marchewką!!!!!!!!!!

Dania główne

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4812

Dodano: 29.01.2010

Odsłon: 27587

Szybkie, łatwe i smaczne!!!

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • ryż, pół szklanki
  • marchewka, 3 sztuki
  • cebula, 1 sztuka
  • jajko, 1 sztuka
  • Bułka tarta
  • olej do smażenia
  • bulion, 1 litr
  • przyprawy (vegeta, pieprz, papryka slodka)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zazwyczaj robimy gołąbki z kapustą białą. Ja chciałabym dzisiaj polecić przepis na gołąbki bez kapusty, a z dodatkiem tartej marchewki. Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Marchewkę trzemy na wiórki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Po kilku minutach do cebuli dodajemy marchew i dusimy do miękkości (można lekko podlać wodą).

  2. Mięso wrzucamy do dużej miski, dodajemy zimny ryż i przestudzoną cebulę z marchewką. Dodajemy jajko i przyprawy (wg uznania). Dokładnie mieszamy.

  3. Następnie formujemy podłużne, okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy na zloty kolor.

  4. W garnku rozpuszczamy kostkę rosołowa (w litrze wody), układamy w nim usmażone kotleciki i dusimy ok 30 min. Wyciągamy z bulionu i gotowe. Można podawać z sosem pomidorowym - jak tradycyjne gołąbki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 03 lutego 2010 fajny przepis napewno spróbuję ale rzeczywiście dodam do tego kapustę

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 03 lutego 2010 Przepis godny uwagi, ale absolutnie nie powinno sie go nazywac nic od gołąbków. bo własnie biała kapusta to podstawa gołabkowych pysznosci, a nadzienie moze byc rózne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kantarella 03 lutego 2010 Dzisiaj je jadlam , pyszne , mieciutkie , delikatne w samku , a te z dodatkiem kapusty smakuja inaczej , tez sa dobre!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia1270 30 stycznia 2010 Popieram .Ja też robiłam z dodatkiem kapusty białej.Są naprawde super.
Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 29 stycznia 2010 Można jeszcze dodać poszatkowaną i ugotowaną na 3/4 białą kapustę,trzeba wtedy dodać o jedno jajko więcej i wtedy dopiero będą a"la gołąbki---przepis godny uwagi i wypróbowania.Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń