Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety drobiowe w bezglutenowej panierce

Kotlety drobiowe w bezglutenowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22585

Dodano:

Odsłon: 14576

Propozycja na smaczne i aromatyczne kotlety w bezglutenowej panierce. Idealne na pożywny i zdrowy obiadek :)

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka (pikantna)
  • 1 jajko
  • mąka gryczna
  • bułka tarta (bezglutenowa)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, dzielimy na kotlety i rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa (przez folię spożywczą*).

    * w ten sposób unikniemy rozerwania się delikatnego mięsa kurczaka.

    Rozbite kotlety oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka oraz nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

    Kotlety odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Tak przyprawione kotlety obtaczamy w mące gryczanej, następnie w roztrzepanym jajku (można dodać dodatkową szczyptę przyprawy do kurczaka) i bezglutenowej bułce tartej.

  3. Kotlety smażymy z obu stron na złocisty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń