Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem (sznycle) - najlepsze

Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem (sznycle) - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2295

Dodano:

Odsłon: 6613

Przepis na prawdziwy, domowy mielony. Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste.

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki rosołu
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • jajko + białko
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
  • 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę + 2 ząbki czosnku do smażenia
  • sól i pieprz
  • tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania
  • smalec do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut.

    W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.

  2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki.

  3. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą").

    Propozycja podania:
    -mielone z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
    -liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny
    -mielone z ziemniakami z wody i mizerią

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 kwietnia swietne mielone! no wlasnie najwazniejszy smalec! Odpowiedzi: 7 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia Dziś schabowy, no jutro pewnie mamy zrobić takie mielone? ;)
Ostatni punkt z opisu jest ważny.
Schabowe, czy mielone, tylko na smalcu, reszta to profanacja przepisów :D
Odpowiedzi: 8 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń