Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z pieczarkową niespodzianką

Kotlety mielone z pieczarkową niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1418

Dodano:

Odsłon: 1190

Kotlety mielone wręcz uwielbiam, jak prawie każdy. Kocha je moja córeczka i reszta rodziny. Jednak postanowiłam nieco je urozmaicić, co okazało się strzałem w dziesiątkę :)

Składniki

  • Na kotlety:
  • 1,5kg mięsa z łopatki
  • 20dkg słoniny
  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 1-2 cebule
  • 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • 0,5-0,7l zimnej wody
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 porządne łychy majeranku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia:
  • Na farsz:
  • 20dkg pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki, słoninę, cebulę i chleb mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, bułkę tartą, majeranek i wodę (dolewamy stopniowo). Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę lub również siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Studzimy.

  2. Wyrobioną masę mięsną formujemy w kulki nieco większe, niż na zwykłe kotlety.
    Kulki rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę farszu. Zamykamy, zlepiając brzegi.
    Ponownie formujemy kulkę.

  3. Obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy jak na kotleta (troszkę grubszego).

  4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (nie wiem czemu tak blado wyszły na zdjęciu).

    Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.









    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 marca Zdarza mi się robić podobne, a czasem nawet dodaje kosteczkę żółtego sera jeszcze do środeczka, wtedy są już boskie ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń