Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Autor: madzia1208

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 313

Dodano: 11.03.2012

Odsłon: 10521

Niedrogie danie dla smakoszy kaszy.

Składniki

  • kasza jęczmienna, 4 woreczki
  • cebula, 2 duże
  • pieczarki, 30 dkg.
  • pietruszka,koperek,szczypiorek, według uznania
  • grzyby suszone, 2 garście
  • smalec do smażenia
  • śmietana 12%, 3 łyżki
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • sól,pieprz, do smaku
  • jajko, 2 szt.
  • kostka rosołowa drobiowa bądź grzybowa, 1 szt.
  • ziele,liść laurowy, po2 szt.
  • bułka tarta do panierki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku.Wyjąć z woreczków i ostudzić.Suszone grzyby namoczyć we wrzątku i drobno pokroić.

  2. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na smalcu razem z drobno pokrojonymi pieczarkami.Dodać suszone grzyby.Doprawić solą i pieprzem.4 łyżki farszu odłożyć do przygotowania sosu.

  3. Kaszę i farsz grzybowy połączyć,dodać zieleninkę,jajka i doprawić do smaku(nie żałować ponieważ jak słabo doprawimy kotlety będą mdłe)Wszystko dobrze wymieszać i formować kotleciki.Obtoczyć w bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Kotlety przewracać kiedy dobrze się przysmażą ponieważ jak zrobimy to za szybko to się rozpadną.

  4. PRZYGOTOWANIE SOSU Odłożony farsz przełożyć do garnuszka,zalać wodą i gotować razem z kostką rosołową,zielem i liściem 15 min.(można dodać jeszcze parę grzybów suszonych wtedy sos będzie miał bardziej intensywny smak).Sos zagęścić zaklepką i zabielić śmietaną.Doprawić do smaku

  5. Kotleciki podawać polane sosem grzybowym lub pomidorowym.Smacznego!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia1208 11 marca 2012 Proponuję drobna kaszę bo przy grubszej kotlety będą się rozpadały .Kasza mazurska jest najlepsza,choć robiłam też kotlety z kaszy gryczanej(maja bardziej intensywny smak).

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 marca 2012 Jak czytam to dla mnie rewelacja ,świetny pomysł i cudowny grzybowy smak.Na pewno wypróbuję ,tylko nie wiem jaka kasza będzie lepsza ,pęczak czy drobniejsza ?

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń