Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krajanka z brzoskwiniami z kompotu"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
Składniki
Masło utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj mikserem.
Blachę (32x39 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 10 minut. Wanilię rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń.
Do garnka wlej 900 ml mleka. Dodaj biały cukier oraz strączek i rdzeń wanilii. Zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj jeszcze minutę. Usuń strączek wanilii. Garnek z masą budyniową zdejmij z ognia, 6 łyżek masy ostrożnie połącz z żółtkami, a potem domieszaj do pozostałego gorącego budyniu.
Brzoskwinie osącz z zalewy. 2 połówki zmiksuj, resztę pokrój w kostkę. Owoce wymieszaj z budyniem. Krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Piecz jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posyp brązowym cukrem. Piekarnik ustaw na funkcję grillowanie. Piecz dalej, aż cukier ładnie się skarmelizuje. ok. 45 minut 1 porcja ok. 140 kcalŹródło: Tina