Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1812
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1812
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
• na 6 porcji •: 40 min •Porcja: 210 kcal •Cena porcji: ok. 1,50 zł.
Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, umyj. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku stop masło, zeszklij na nim cebulę, mieszając. Dołóż rozdrobnione brokuły oraz ziemniaki.
Zalej wrzącym bulionem. Dodaj płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej bez pokrywki (dzięki temu brokuły zachowają piękny zielony kolor) około 25 minut.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Boczek potnij w kosteczkę, wysmaż na suchej patelni.
Gotową zupę rozlej do miseczek. Na każdej porcji zrób śmietanowy kleks i fantazyjnie rozciągnij go wykałaczką, aby powstał ciekawy wzorek. Następnie zupę posyp kosteczkami wysmażonego boczku i od razu podawaj.Źródło: Naj