Do góry

Desery Przepis na:

krem brulee

krem brulee

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 5787

latwe do zrobienia

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. do miski wzucamy 5 zoltek dodajemy 300g cukru pudru mixujemy mixerem jak juz bedzie jednolita konsystencja dodajemy 5bialem + 3 jajka +szczypta soli +cukier waniliowy mixujemy dalej mixerem gdy masa jest jednolita odstawiamy na bok.Nastepnie smietane wlewamy do garnka i gotujemy na srednim ogniu gdy smietana sie zagotuje dodajemy do wczesniej przyrzadzonej masy i mixujemy wszystko razem mixerem gdy juz jest dobrze wymixowane mase porcjujemy w miseczki

  2. Nastepnie bierzemy naczynie zaroodporne wkladamy do niego nasze miseczki i zalewamy miseczki do polowy zalewamy woda naczynie zaroodporne stawiamy na ogniu gdy woda zacznie sie gotowac sciagamy wkladamy naczynie do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach przeze 35min nastepnie wyciagamy jak juz ostygnie wkladamy do lodowki gdby bedzie juz zimne mozemy serwowac smaczego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Titania 17 maja 2011 Crem brulee z białkami ? pieczony w 160 stopniach ? :o , cukier waniliowy ? :o , . Skąd wziąłeś takie proporcje cukier:śmietana ? Toż to za slodkie i strasznie mdłe bedzie ,to napewno nie przepis na creme brulee .
Podaje oryginalny przepis : 700 ml śmietany , 250 ml mleka , esencja z lasek waniili albo laska wanili - zagotować , 12 żółtek zmieszać z 150 gr cukru(delikatnie tak aby zachować intensywny żółty kolor) , mase żółtkową dodać do zagotowanej śmietanki , mleka i wanilii , piec w 95 stopniach przez 35 - 40 min, broń Boże powyżej 100 stopni i nie dodawać białek bo wyjdzie słodka jajecznica . Macie oryginalną recepture , Smacznego !

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń