Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem champagne z winogronami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Umyj winogrona. Kilka odłóż do dekoracji, a resztę poprzekrawaj na połowy i wyjmij pestki. Orzechy włoskie wyłuskaj. Kilka połówek orzechów odłóż, a resztę grubo posiekaj. Połówki winogron oraz posiekane orzechy porozkładaj do pucharków.
Płatki żelatyny włóż do zimnej wody, aby napęczniały, a następnie odsącz je. Rozgrzej w rondelku ok. 50 ml wody i rozpuść żelatynę.
Ubij pianę z żółtek i cukru. Wymieszaj z białym winem musującym i sokiem z jednej cytryny. Stale mieszając dodawaj krem z żółtek i odstaw rondelek.
Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do kremu. Wlej do pucharków i wstaw w chłodne miejsce do stężenia. Winogrona do dekoracji obtocz w cukrze i udekoruj nimi krem w pucharkach. Na górę połóż orzechy włoskie i listki mięty.Źródło: Tele Tydzień