Do góry

Dodatki Przepis na:

Krem karmelowy

Krem karmelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4231

Dodano:

Odsłon: 9863

Słodki dodatek do kanapek, naleśników lub deserów

Składniki

  • Cukier 200 gram
  • Margaryna 80 gram
  • Śmietana 30% 120 gram
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wsypujemy cukier do garnka i rozkładamy go równomiernie na dnie. Wstawiamy go na średni ogień i karmelizujemy, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszamy go poprzez potrząśnięcie garnkiem.

  2. Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodajemy margarynę i bardzo energicznie mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką sos znajdujący się w garnku.

  3. Gotowy sos przelewamy do pojemnika, gdy chwilę przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń