Do góry

Zupy Przepis na:

Krem pomidorowy z pulpecikami

Krem pomidorowy z pulpecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 1921

Pyszny i sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.

  2. W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

  3. Do garnka z pomidorami wlewamy bulion (lub 700 ml wody i kostkę rosołową), doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem.

  4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki koktajlowe, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń