Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pieczonego ziemniaka

Krem z pieczonego ziemniaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 297

Dodano:

Odsłon: 95

Krem z pieczonego ziemniaka najlepiej smakuje z bagietką lub kromką podpieczonego na patelni chleba. Ja gotuję wywar warzywny, ale może być również mięsny.

Składniki

  • Młode ziemniaki 8 szt.
  • Oliwa z oliwek
  • Rozmaryn, oregano, kmin rzymski, sól i pieprz
  • Marchewka 3 szt.
  • Natka pietruszki i selera
  • Korzeń selera
  • Cebula biała
  • Por biała część
  • Natka lubczyku
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy. Kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, posypujemy sporą szczyptą rozmarynu, oregano, mniejszą szczyptą kminu rzymskiego, solimy i pieprzymy, mieszamy dokładnie.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , lekko skrapiamy oliwą i wykładamy ziemniaki.
    Pieczemy przez ok. 30-35 min na drugiej półce z funkcją termoobiegu.

    Do garnka wlewamy zagotowaną wodę 1,5 l oraz obraną marchewkę pokrojoną na połówki, seler pokrojony na pół, natkę pietruszki i selera, obraną cebulę i część pora. Łyżeczkę soli oraz opcjonalnie łyżeczkę vegety. Gotujemy nie krócej niż 30 min.

    Kiedy ziemniaki mamy pięknie podpieczone, a bulion nabrał smaku, wyjmujemy wszystkie warzywa z wywaru. Natki nie będą nam już potrzebne, natomiast marchewkę i seler kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do bulionu razem z upieczonymi ziemniakami i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie miksujemy zupę blenderem. Posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
    Najlepiej smakuje z podpieczoną bagietką lub kromką chleba.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń