Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem z pomidorów"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Składniki
Obrane marchewki, pietruszkę oraz ćwiartkę selera drobno posiekaj. Warzywa włóż do garnka, wlej 6 szklanek wody, zagotuj. Połówkę małego pora umyj pod bieżącą wodą, posiekaj, dodaj do gotujących się warzyw. Wkrusz kostki bulionowe (np. warzywne).
Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie dodaj do zupy koncentrat pomidorowy, wymieszaj starannie. Gotuj razem jeszcze chwilę. Następnie zdejmij zupę z ognia.
Do garnka wlej mleko, zmiksuj całość na gładki krem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Ozdób ziołami.
Czas ok. 40 min; porcja – 150 kcal, cena 1,20 zł.
Chcesz odmienić smak tradycyjnej pomidorowej? Oprócz pomidorów z puszki lub koncentratu dodaj do wywaru kilka pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów w oleju. Nie zapomnij o kilku ząbkach czosnku i przesmażonej cebuli. Śmietanę zastąp 3-4 łyżkami włoskiego sera mascarpone. Zupę podawaj z bazylią.Źródło: Świat kobiety