Do góry

Przekąski Przepis na:

Krem z porów z razową grzanką

Krem z porów z razową grzanką

Autor: Kaatarinaa

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 194

Dodano: 15.02.2012

Odsłon: 19244

Sycąca zupa dla każdego

Składniki

  • por (mały), 1szt
  • marchewka, 2 szt
  • czerwona papryka, 1/2
  • kostka rosołowa, 1 szt
  • jogurt grecki, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżeczka
  • chleb razowy, 3-4 kromki
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, czosnek granulowany
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieramy pora z wierzchniej warstwy, która po zmiksowaniu mogłaby być łykowata. Do tego dania najlepiej wybrać mniejszy por, dzięki czemu zupa będzie smaczniejsza. Umyte i obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki łatwiejsze do ugotowania. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z kostką rosołową. Po ugotowaniu warzywa miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę, dodając jogurt grecki. Tak przygotowany krem doprawiamy pieprzem i solą.

  2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i wrzucamy pokrojony w kostkę razowiec. Grzanki doprawiamy czosnkiem granulowanym i oregano. Smażymy je na małym ogniu, aż całkowicie się wysuszą

  3. Przed samym podaniem wrzucamy na krem garść grzanek. (alternatywą dla grzanek może być starty na drobnych oczkach żółty ser) Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń