Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z zielonych szparagów okraszony serem Camembert

Krem z zielonych szparagów okraszony serem Camembert

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 1618

Dodano:

Odsłon: 248

Maj to cudowny miesiąc pysznych nowalijek, a tym samym pole do kulinarnych popisów.. Dzisiaj zapraszam na zderzenie delikatnych szparagów z wyrazistym serem pleśniowym. Na pyszny i gładki krem, doprawiony gałką muszkatołową i podany niebanalnie: z prażonymi płatkami migdałów. Spróbujecie - pokochacie :-).

Składniki

  • 2 pęczki świeżych zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/4 nasiona świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietanki 30% lub słodkiej 12%
  • 100 g sera Camembert (1 krążek)
  • 25 g sera Brie
  • 1 garść płatków migdałowych
  • kilka listków bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka wędzona papryka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi opłukać, odciąć twardą końcówkę i główki - te odłożyć.
    Resztę łodygi pokroić na kawałki średniej wielkości.

  2. Ziemniaka obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z uprzednio roztopionym masłem; dodać oliwę. Przesmażać razem chwilę, dorzucić ziemniaka i smażyć jeszcze do 5 minut.

  3. Dorzucić łodygi szparagów, wymieszać i całość smażyć jeszcze 3 - 5 minut, zalać gorącym bulionem, posolić, dodać pieprz, sól i gałkę muszkatołową do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować około kwadransa. Po tym czasie wrzucić główki szparagów i pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia.
    Pokroić krążek sera Camembert na kawałki, wrzucić do garnka, dodać śmietankę i całość zmiksować na gładką masę.

  4. Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki migdałów, wystudzić.
    Zupę serwować z płatkami migdałowymi, cząstkami sera Brie i szczyptą wędzonej papryki. Warto sobie odłożyć kilka surowych końcówek szparagów do dekoracji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 maja Aga, ale pyszności dziś serwujesz :)
Szparagi uwielbiam pod każdą postacią, a do tego też ulubiony Camembert.
Pyszny krem, mniami :D
Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń