Do góry

Zupy Przepis na:

kremowa zupa pomidorowa

kremowa zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 2964

moja ulubiona

Składniki

  • cebula, 1 szt
  • kostka rosołowa (warzywna), 1 szt
  • pomidory z puszki, 2 puszki
  • mały przecier pomidorowy, 1 szt
  • jajko, 1 szt
  • smietana 18%, 2-3 łyżki
  • mąka, 1 łyżka
  • papryczka chili, 1/2 szt
  • cukier
  • sól
  • ulubione zioła
  • masło, 2 łyżki
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku roztapiam masło i podduszam na nim drobno posiekaną niewielka cebulę. Wrzucam kostkę rosołową, mieszam. Dodaję pomidory z puszki, jeśli nie są krojone to je najpierw trochę rozdrabniam. Dodaję przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chili i 2-3 szklanki wody.

  2. Jeśli akurat jest sezon na pomidory i mam dostęp do świeżych to bardzo chętnie zastępuję nimi te z puszki. Zupa ma wtedy obłędny aromat :)

  3. Zupa gotuje się ok 30 minut. Pod koniec tego czasu szykuję swoją magiczną miksturę. W wysokim, wąskim naczyniu (np. shaker) miksuję blenderem żółtko jaja, ze śmietaną i mąką. Zdejmuję zupę z ognia i tym samym blenderem przecieram ją na gładki krem i wlewam moją miksturę ciągle mieszając.

  4. Garnek wraca na niewielki ogień. Po paru chwilach zupa się fantastycznie zagęszcza. A ja w tym czasie mam czas na doprawienie. Odrobina cukru, sól i pieprz to podstawa. Zioła wedle uznania. Ja ostatnio odkryłem bułgarską mieszkankę ziół "czubryce". Jest tam cząber, lubczyk, natka pietruszki i jeszcze kilka innych, które fantastycznie podkreślają smak mojej zupy.

  5. Można podawać ją z ryżem, kluseczkami francuskimi bądź groszkiem ptysiowym, ale sama też smakuje wyśmienicie.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń