Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 682 Ocena: 41965

Dodano: 21.01.2014

Odsłon: 2176

Ziemniaki są idealne, jeśli chodzi o zupy kremy. Nie musi to być czysta ziemniaczana, jak ta, zamieszczona poniżej. Sama często dodaję ziemniaki do innych kremowych zup (oczywiście tak, żeby nie wypaczyć smaku zupy), świetnie zagęszczają.

Składniki

  • ziemniaki 8 szt
  • pietruszka 3 szt
  • sól, pieprz biały, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa
  • bulion drobiowy 2 szkl
  • śmietanka 30% 3 łyżki
  • cebula czerwona (średniej wielkości) 2 szt
  • ziarna sezamu 4 łyżki
  • masło 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki i pietruszkę pokroić na kawałki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła (trzeba uważać, aby warzywa się nie przypaliły). Następnie dodać bulion, szklankę wody, przyprawę do ziemniaków lub gałkę muszkatołową, lekko posolić. Zupę gotować do miękkości warzyw, wystudzić. Gdy zupa stygnie należy na suchej, rozgrzanej patelni zrumienić sezam. Na drugiej patelni, na łyżce masła, zeszklić czerwoną cebulę, pokrojoną w piórka.
    Zimną zupę zblendować na jednolitą masę. Dodać śmietankę, biały pieprz, ewentualnie wodę, jeżeli zupa wydaje się nam zbyt gęsta. Zupę doprowadzić do wrzenia. Podawać z czerwoną cebulką i dużą ilością prażonego sezamu.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 21 stycznia 2014 Oryginalnie podana, b. apetyczna - aż ślinka cienie. :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 21 stycznia 2014 zupy kremy uwielbiam, niestety w przeciwieństwie do moich domowników, pychotka Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń