Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Latem nie lubimy zbyt dużo czasu spędzać w kuchni, zwłaszcza gdy na zewnątrz piękna, słoneczna pogoda. Piekarnik omijamy z daleka, jeśli tylko to możliwe. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, to robimy raczej zimne, orzeźwiające ciasta i desery. Dzisiaj proponuję sernik z truskawkami, oczywiście bez pieczenia. Sezon truskawkowy trwa, więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców, póki czas.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 30
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 82
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 30
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 82
Składniki
Masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, ubijamy jeszcze chwilkę. Dokładamy serek homogenizowany, całość delikatnie mieszamy łyżką. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, wlewamy do masy serowej.
Gotową masę dzielimy na trzy części. Jedną część wykładamy na ciasteczkowy spód. Na masie układamy truskawki (wcześniej umyte i pozbawione szypułek).
Owoce przykrywamy resztą masy serowej. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, dla ustabilizowania formy.
Smacznego.