Do góry

Zupy Przepis na:

Krewetki indyjskie w aromatycznym bulionie kokosowym

Krewetki indyjskie w aromatycznym bulionie kokosowym

Autor: Chillnezka

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1389

Dodano: 21.04.2018

Odsłon: 112

Propozycja aromatycznej zupy z niewielkimi, za to przepysznymi, krewetkami indyjskimi zatopionymi w morzu mleka kokosowego. Zamiast z makaronem ryżowym podałam ją ze wstążkami z cieniutkich i elastycznych naleśników, które wcześniej usmażyłam. Doprawiłam - jak na mnie - delikatnie: chilli i harrisy użyłam tylko tyle, by delikatnie drapało w gardle. Zapraszam, jeśli lubicie kulinarne podróże i smaki nieoczywiste.

Składniki

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 450 g mrożonych krewetek indyjskich
  • 1 mała papryczka chilli (może być inna ostra)
  • 1 limonka
  • 2 garści świeżej kolendry
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżeczki pasty harrisa
  • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka prawdziwego masła
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • 5 - 7 suchych naleśników
  • świeżo zmielony pieprz i sól morska
  • 1 łyżka trawy cytrynowej - alternatywnie
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najlepiej wcześniejszego wieczora zostawić krewetki, by swobodnie się rozmroziły, przepłukać delikatnie i odcedzić na sicie. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło, wrzucić krewetki i czosnek, przesmażać około 6 minut. Nie trzeba solić. Zdjąć z ognia.

  2. Na 1 łyżce oleju kokosowego przesmażyć wcześniej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki; lekko osolić.
    Do garnka wlać wodę lub bulion, doprowadzić do wrzenia (jeśli zdecydowaliście się na opcję numer jeden, wrzućcie kostkę rosołową drobiową). Mleko kokosowe mocno wstrząsnąć przed otwarciem puszki, dolać i wymieszać.
    Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, dodać do garnka, wlać sok z połowy owocu. Papryczkę pokroić w talarki i wrzucić razem z nasionami.
    Dodać harrisę, sos rybny, trawę cytrynową i gotować kilka minut. Wrzucić usmażone pieczarki, krewetki (wraz z masłem) i osączoną kukurydzę. Zupę gotować na niewielkim ogniu kilka minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Kolendrę pokroić i dodać do całości tuż przed zdjęciem z ognia.
    Naleśniki pokroić w paseczki dowolnej grubości, aby imitowały makaron. Wykładać do miseczek i zalewać aromatyczną zupą. Dekorować listkami kolendry, cząstkami limonki i ostrą papryczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 kwietnia Dla mnie BOMBA :D Krewetki, chili, harrisa plus inne dodatki, mniami. Lubię takie zestawienia, bo zawsze się sprawdzają :)
Biorę na jutro, bo dziś po grillu jeszcze dochodzę do siebie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń