Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki w pikantnym cieście

Krewetki w pikantnym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1687

Dodano:

Odsłon: 16428

Pyszne krewetki - idealne na romantyczną kolację bądź przekąskę.

Składniki

  • krewetki tiger, 12 sztuk
  • mąką, 4-5 łyżek
  • woda mineralna gazowana, 2-3 łyżki
  • mleko, 2-3 łyżki
  • Posiekana natka pietruszki, łyżka
  • jajko, 1
  • duża szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • olej
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, wody, mleka, jajka zrobić ciasto (proporcje podałam "na oko", konsystencja ciasta ma przypominać gęstą śmietanę). Doprawić chilli, pieprzem, solą i natką. Odstawić na 10- 15 minut.

  2. Krewetki rozmrozić, opłukać, osuszyć.

  3. Krewetki moczyć w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  4. Gotowe krewetki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

  5. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Świetnie smakuje z lampką białego, półwytrawnego wina.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 08 marca 2012 Do takich krewetek świetnie pasuje japońska pasta WASABI. Jest to pasta z chrzanu japońskiego i rozprowadza się ją w sosie sojowym. W powstałym sosiku macza się taką krewetkę przed zjedzeniem PYCHA!!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 13 listopada 2011 Nigdy nie robiłam,ale muszę się skusić i skorzystam z twojego przepisu,bo wyglądają zachęcająco.Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 14 lutego 2011 Hmmm, to są końcówki pancerzyków, słyszałam, że niektórzy po usmażeniu zjadają te ogonki, osobiście nie próbowałam i raczej nie polecam. Po usmażeniu, przed zjedzeniem ogonek można oderwać (łatwo odchodzi) albo zjadać do ogonka. Krewetki fajnie smakują również z dipem czosnkowo - cytrynowym :) Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 14 lutego 2011 Madziak, czy te czerwone końcóweczki się zjada czy zostawia? Może to i dziwne pytanie, ale dopiero zaczynam eksperymentować z krewetkami, a do tego nigdy ich sama nie robiłam. Masz bardzo fajne przepisy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 18 maja 2010 To musze wyprobowac,to cos co ja nazywam rozkosza jedzenia w kazdej postaci.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń