Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki z ananasem po malezyjsku

Krewetki z ananasem po malezyjsku

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2068

Dodano: 14.02.2012

Odsłon: 4754

Krewetki w aromatycznym sosie z ananaskiem.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i obrany czosnek zmiksować na gładkie purée lub też posiekać nożem. Podgrzać olej na patelni i smażyć cebulową mieszankę 10 minut lub aż zmięknie i zacznie się rumienić. Mieszać od czasu do czasu pod koniec smażenia, żeby nie przywarła.

  2. Dodać chili oraz przyprawy do cebuli i dobrze wymieszać. Wlać bulion rybny i sos rybny, dodać cukier i mleczko kokosowe. Dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić, aby się gotowało przez 10 minut

  3. Dodać krewetki do sosu i wymieszać. Gotować ostrożnie, bez przykrycia 3–4 minuty, albo aż zmienią kolor z niebieskoszarego na różowy. Nie wolno ich przegotować, żeby nie stwardniały.

  4. Dodać ananasa i cebulkę dymkę, zamieszać. Gotować chwilkę, żeby podgrzały się wszystkie kawałki ananasa. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 15 lutego 2012 Bardzo interesujący przepis i kompozycja smaków. Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń