Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik duszony

Królik duszony

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3917

Dodano:

Odsłon: 25384

Proponuję , królika to bardzo smaczne lekkostrawne, chude i zdrowe mięso. Polecam

Składniki

  • - 1,5 kg -2 kg królika
  • -( 3-4 )ząbki czosnku
  • - 2 cebule
  • -4-5 łyżek oleju
  • -( 1-1,5 ) łyżki majeranku
  • -sól
  • -pieprz
  • -delikat czerwony do mięs
  • -mąka
  • -śmietana
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Czosnek przeciskamy przez praskę,cebule obieramy ,kroimy w plastry lub kostkę.
    Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy solą pieprzem delikatą nacieramy czosnkiem ,majerankiem obkładamy cebulą kropimy, olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki.
    Smażymy na rozgrzanym oleju lub margarynie na rumiano z obu stron podlać wodą i dusić do miękkości około,
    1 godz- 1,5 godz, pod przykryciem (wyparowany sos uzupełniać wodą) Upieczone mięso wyjąć
    Powstały wywar po pieczeniu zagęścić
    3/4 szklanki wody ,2 łyżki maki lub mąkę rozklepać w śmietanie i dodać do sosu, wymieszać i zagotować .
    Doprawić według uznania.
    Podajemy z ziemniakami i buraczkami

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 października 2014 Pycha! Lekkie i delikatne mięsko, a w Twoim wydaniu bardzo aromatyczne :) Do całości buraczki - pycha! Coś w sam raz dla mnie :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń