Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 115

Smaczny pomysł na "Królik w śmietanie"

Składniki

  • tuszka małego królika
  • 20 dag śmietany 12 proc
  • łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny lub ziołowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Starannie natrzyj przyprawą do gyrosa. Owiń mięso folią i pozostaw w lodówce na całą noc. Rano obsmaż na oleju na złoty kolor. Podlej wodą i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Mięso wyjmij z sosu. Wlej śmietanę z mąką, zagotuj sos. Przypraw solą oraz pieprzem. Włóż mięso do sosu. Chwilę duś razem. Podaj z ryżem oraz surówką z warzyw mieszanych.

  3. Sos śmietanowy możesz wzbogacić dodając trochę świeżych mieszanych grzybów leśnych. Najlepiej uduś je oddzielnie z cebulą, zagęść mąką oraz śmietaną, przypraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i zalej mięso.

  4. Chwilę duś razem, aby smaki się przegryzły.

  5. Przepis przysłała Milena Jaskólska z Więzowna

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń