Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w sosie kurkowym :D

Królik w sosie kurkowym :D

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1593

Dodano:

Odsłon: 9054

Niebanalne :)

Składniki

  • 1 sprawiony królik pokrojony na kawałki
  • ok. 10 dag bardzo drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • ok. 20 dag kurek (tu: mrożone)
  • 2 nieduże cebule, 2-3 nieduże ząbki czosnku
  • Sos:
  • klarowny wywar z kurczaka i zająca (z części królika, których nie użyłam do potrawy)
  • ok. 50 ml rieslingu (półwytrawny)
  • ok. 100 ml śmietanki do gotowania Rama
  • 1 żółtko do ''''zaciągnięcia'''' sosu na koniec
  • tymianek, liść laurowy, peiprz, sól, natka pietruszki
  • masło i mąka do obsmażenia mięsa
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Królika obsmażyć w mące na maśle, przełożyć do garnka z grubym dnem. Na masło wrzucić posiekaną cebulę, boczek, czosnek, przesmażyć, dodać do mięsa. Na patelnię z masłem wrzucić czyste kurki, podsmażyć, dodać bulion i poddusić przez kilka minut, dodać do mięsa. Podlać wszystko winem, odparować, wlać bulion, dusić aż mięso będzie miękkie (ok. 25-30 minut).

  2. (Ten punkt można pominąć, jeśli ktoś lubi jeść/ serwować mięsko z kostkami). Wyluzować królika, pokroić na kawałki, wrzucić z powrotem do garnka. Tuż przed podaniem śmietankę wymieszać dobrze z żółtkiem, wlać do sosu.

  3. Przed podaniem posypać posiekaną natką i serwować z bagietką, którą można dobrze wybrać do końca sos ;) Smacznego :) Przepis pochodzi z kuchni pensjonatu w Bawarii. 15.02010

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń