Do góry

Desery Przepis na:

Krówkowy sernik

Krówkowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 1708

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu.

Składniki

  • Tortownica 18 cm
  • Spód:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Masa serowa:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 600 g twarogu z wiaderka
  • 120 g kajmakowej masy krówkowej
  • Polewa:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 g cukierków ,,krówki”
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód:
    Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
    Masa serowa:
    Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy. Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń