Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta z owocami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Mąkę przesiej przez sito do dużej miski, po czym dodaj do niego schłodzone masło. Bardzo szybko zagnieć (by nie ogrzać ciasta). Następnie dodaj jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli.
Zagnieć ciasto i wstaw zawinięte w folię do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
Formę do tarty wysmaruj masłem i rozłóż w niej rozwałkowane ciasto w taki sposób, aby nieco wystawało. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiecz (tak, by się zrumieniło).
Serek zmieszaj z jajkami, wyłuskaną wanilią i wylej masę na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz dalej przez ok. 20 min, aż masa się leciutko zarumieni.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i mocno przestudź. Następnie tartę wyjmij z formy. Na wierzchu schłodzonej tarty poukładaj przebrane, umyte owoce – maliny, jeżyny, jagody oraz porzeczki (tyle, aby dokładnie pokryły całą masę).
Jeśli lubisz bezy, możesz udekorować nimi tartę. Ubij na sztywno 3 schłodzone białka z 5 łyżkami cukru pudru i szczyptą soli. Uformuj małe beziki i upiecz. Ułóż na cieście.
Aby owoce lepiej trzymały się na tarcie, powoli zalej je schłodzoną galaretką (po łyżce) i ostudź.Źródło: Świat kobiety