Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka - moje "Smakusie"

Kruche ciasteczka - moje Smakusie

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 514

Dodano:

Odsłon: 2964

Rozpływające się w ustach delikatne ciasteczka przełożone masą orzechowo-kajmakową

Składniki

  • mąka 3 szkl.
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • żółtka - 4 szt.
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • margaryna 25 dag
  • olej 3 łyżki
  • Krem
  • masa orzechowa kajmak 3 łyżki
  • masło 20 dag
  • kakao 3 łyżki
  • Dodatki
  • drobno posiekane orzechy lub kamyczki czekoladowe
  • lukier
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.

  2. Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.

  3. Masło ucieramy na puch, dodajemy 3 łyżki kakao oraz kilka łyżek masy orzechowej kajmak i jeszcze raz dokładnie ucieramy.
    Ciastka po upieczeniu studzimy, rozkładamy w pary.
    Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy krem i lekko dociskamy drugą połową.

  4. Na wierzch ciasteczek nakładamy lukier i posypujemy drobno posiekanymi orzechami (w moim przypadku kamyczkami czekoladowymi).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 03 września 2018 Ciasteczka pyszne to wiadomo, ale pięknie zaprezentowane.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń