Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach delikatne ciasteczka przełożone masą orzechowo-kajmakową
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244644
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244644
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Masło ucieramy na puch, dodajemy 3 łyżki kakao oraz kilka łyżek masy orzechowej kajmak i jeszcze raz dokładnie ucieramy. Ciastka po upieczeniu studzimy, rozkładamy w pary. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy krem i lekko dociskamy drugą połową.
Na wierzch ciasteczek nakładamy lukier i posypujemy drobno posiekanymi orzechami (w moim przypadku kamyczkami czekoladowymi).