Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach delikatne ciasteczka przełożone masą orzechowo-kajmakową
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3117
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 736
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 250
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 209
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3117
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 736
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 250
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 209
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Masło ucieramy na puch, dodajemy 3 łyżki kakao oraz kilka łyżek masy orzechowej kajmak i jeszcze raz dokładnie ucieramy. Ciastka po upieczeniu studzimy, rozkładamy w pary. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy krem i lekko dociskamy drugą połową.
Na wierzch ciasteczek nakładamy lukier i posypujemy drobno posiekanymi orzechami (w moim przypadku kamyczkami czekoladowymi).