Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem i owocami

Kruche ciasto z budyniem i owocami

Autor: Jolusia

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 481

Dodano: 31.07.2010

Odsłon: 25802

Coś dla tych, którzy uwielbiają dużo owoców w cieście. Doskonałe na duże imprezy, bo jest czym dzielić...

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować budynie na trzech szklankach mleka i odstawić do ostygnięcia.

  2. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (4 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 3 jajka, miękka margaryna, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy). Ciasto podzielić na dwie części.

  3. Dużą blachę wyłożyć pergaminem lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

  4. Delikatnie rozwałkować 1 część ciasta wałkiem i wyłożyć na blachę. Z uwagi na to, że ciasto łatwo się "rwie" można go ręcznie uformować na blaszce.

  5. Rozłożyć pokrojone w ósemki jabłka i posypać rodzynkami.

  6. Równomiernie rozłożyć przestudzony budyń, znowu posypać rodzynkami, ułożyć inne owoce ( truskawki, jagody lub wiśnie).

  7. Całość przykryć drugą częścią ciasta.

  8. Piec na złoty kolor - ok. 1 godz. w temperaturze 180 - 190 stopni C.

  9. Najlepsze w tym samym dniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń