Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 8001

Dodano: 29.06.2018

Odsłon: 1955

Dziś zapraszam was na lekkie i przepyszne ciasto kruche z czarnymi porzeczkami i budyniem. Ciasto w smaku rewelacyjne, słodka masa budyniowa idealnie uzupełnia się z kwaskowatymi porzeczkami i kruchym ciastem. Polecam gorąco na ten nadchodzący weekend.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa porzeczkowa:
  • 50 dag porzeczek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Warstwa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mąkę, masło, jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i sól.

  2. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulkę, owijamy folia i schładzamy w lodówce około 30 minut.

  3. W między czasie oczyszczamy porzeczki z szypułek.

  4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jeną część wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 25x28cm), a drugą dalej schładzamy. Ciastem wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Do oczyszczonych porzeczek dodajemy mąkę ziemniaczaną.

  6. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na ciasto.

  7. Gotujemy budyń czyli 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w trzeciej rozpuszczamy budynie i dolewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Gorącym budyniem zalewamy owoce.

  8. Wyrównujemy.

  9. Na budyń trzemy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.

  10. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  11. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem.

  12. Smacznego !!!

  13. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 czerwca Mmmmm..ale bym zjadła kawałek tu czuję aromat czarnej porzeczki..pycha..:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 czerwca Cudo!Uwielbiam kwaskowe owoce zatopione w słodkim,kruchym cieście a dodatkowo budyń...mniam1 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 29 czerwca Kruche ciasto z owocami, szczególnie kwaskowymi, jest pyszne, a z dodatkiem budyniu jeszcze lepsze. Świetne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń