Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem na soku jabłkowym

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem na soku jabłkowym

Autor: marysia11082

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 956

Dodano: 04.01.2014

Odsłon: 4865

Kolejne ciasto z ulubionymi jabłkami

Składniki

  • ciasto
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • Mąkę posiekać z masłem dodać resztę składników szybko zagnieść o odłożyć do lodówki
  • 1 kg jabłek/złota reneta/ drobno pokroić lub zetrzeć na tarce
  • 0,75 l. soku jabłkowego, 3/4 szkl cukru 2 budynie śmiet. lub waniliowe /bez cukru /
  • 0,5 l śmietany 30% na wierzch ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cisto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć nim tortownicę posmarowaną, dno wyłożyć papierem do pieczenia

  2. Budyń ugotować na soku jabłkowym,dodać cukier/ do smaku/, wylać na ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piec 45-50 min.

  3. Po upieczeniu wystudzić.
    Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru dodać 2 śmietanfiksy i posmarować wierzch ciasta.
    Włożyć do lodówki najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 stycznia 2014 czy jabłka należy wymieszać z ugotowanym budyniem? tak wynikałoby ze zdjęcia,pozdrawiam ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń