Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 5256

Dodano: 25.04.2018

Odsłon: 1072

Ciasto wyszło rewelacyjne, kwaskowate nadzienie idealnie komponuje się ze słodkim lukrem po prostu pycha.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 6 dużych i głębokich łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru, może być mrożony
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego (niekoniecznie)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na lukier:
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyty rabarbar kroimy w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce.

  2. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę.

  3. Do kruszonki dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy ciasto.

  4. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki.

  5. Jednym plackiem wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia foremki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

  6. Na ciasto wykładamy w miarę równomiernie przygotowany rabarbar.

  7. Nadzienie przykrywamy drugim plackiem ciasta, dociskając brzegi i nakłuwając widelcem w kilku miejscach.

  8. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C i pieczemy przez około 90 minut. Ciasto wyjmujemy gdy lekko się zrumieni. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem i doprowadzamy do wrzenia.

  9. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 kwietnia Kolejne 20+, po tym "rabarbarowcu" xD

Młode lata mi się przypominają, jak widzę takie ciacha. Babcia co parę dni takie robiła i zajadaliśmy się nim na maxa :)

Pychotka :D
Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 kwietnia Rewelacyjne ciasto! chetnie poczestowalabym sie :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń