Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki z budyniem.

Kruche rogaliki z budyniem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 4076

Dzisiaj mam dla Was kprzepis na pyszne rogaliki, niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Składniki

  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia rogalików
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.

  2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.

  3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.

  4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.

  5. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
    Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 maja Tak przed obiadem, jak i po nim można po jednym zjeść :) No może po dwa ;) Pycha :) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń