Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, niezbyt słodkie, proste i szybkie :) Ciasto podstawowe daje wiele możliwości, wystarczy modyfikować ilość cukru :)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
W misce rozgnieść widelcem biały ser, dodać miękkie masło, mąkę, jajko i cukry. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć na minimum godzinę do lodówki
Pokroić jabłko w kosteczkę (oczywiście bez nasion), zasypać cukrem i wymieszać, odstawić.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować kawałek ciasta, wycinać kwadraty (prostokąty) dzielić na trójkąty, nakładać przy nasadzie jabłka i zawijać w rogaliki. Można również rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części, nałożyć jabłka u nasady wycinków i zwinąć.
Piec w temperaturze 180 st. C przez około 30min, aż będą miały ładny złoty kolor.
Dla eksperymentu ostatnia część ciasta wymieszałam (zagniotłam) z kilkoma łyżkami jabłek, zrobiłam cienki wałeczek, spłaszczyłam, pokroiłam na 'paluchy' 4 cm. Piekłam razem z rogalikami. Ale zdecydowanie bardziej smakowały mi rogaliki.
Po upieczeniu i wystudzeni można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Nadzienie może być dowolne- marmolada, inne owoce, myślę że z budyniem też by się sprawdziły. SMACZNEGO!! :)
przepis zaczerpnięty z wegetarianka.blox.pl