Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki z nadzieniem

Kruche rogaliki z nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4294

Dodano:

Odsłon: 4439

Pogoda niestety nie rozpieszcza, więc przed nami coraz dłuższe jesienne wieczory spędzane w domu. Może warto ten czas wykorzystać i przygotować coś pysznego. Dzisiaj stawiam na deser, a dokładniej na kruche rogaliki z nadzienie. Z powodzeniem możecie je przygotowywać razem ze swoimi dziećmi, co z pewnością im bardzo się spodoba. Dla zachęty dodam tylko, że rogaliki są naprawdę kruche, a jako nadzienia użyłam domowych powideł Mamy. Same pychoty. Zapraszam :)

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna 500 g.
  • Margaryna "Palma" 250 g.
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko 2 szt.
  • Śmietana kwaśna 2 łyżki
  • NADZIENIE
  • Powidła śliwkowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Następnie wyrobić ciasto (najlepiej rękami), a w razie potrzeby dosypać mąki. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie stolnice posypać mąką, a ciasto cienko rozwałkować, następnie wykroić kwadraty i nałożyć po 1-2 łyżeczki powideł w jednym z kątów i zawinąć rogalik.

  2. Tak przygotowane rogaliki piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min.

  3. Upieczone rogaliki zostawić do wystudzenia, a następnie polukrować.


  4. Smacznego :)

  5. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń