Do góry

Desery Przepis na:

Kruche, szybkie ciasto z porzeczkami

Kruche, szybkie  ciasto z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 571

Dodano:

Odsłon: 4424

To ciasto robi się kilka minut. Jest bardzo smaczne. Lekko kwaskowy smak dobrze współgra ze słodyczą kruchego ciasta.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 11 kisiel (kolor i smak kisielu należy dobrać do użytych owoców)
  • Dodatkowo:
  • 1/2 kg czerwonych porzeczek
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i zmiksować na "piaskową konsystencję".
    Można je także rozetrzeć w palcach.
    3/4 ciasta rozsypać na blachę o wymiarach 36/25 cm, lekko docisnąć.
    Na cieście ułożyć owoce.

  2. Pianka:
    Białka ubić z cukrem, na koniec dodawać kisiel.
    Wyłożyć na owoce.
    Na pianie z białek rozsypać resztę ciasta.

  3. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Upieczone ciasto po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązką czerwonej porzeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń