Do góry

Desery Przepis na:

Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1087

Dodano:

Odsłon: 28916

pyszne ciasto, można a nawet trzeba przygotować dzień wcześniej, rozpływa się w ustach, a robi się szybko

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, zimny tłuszcz zetrzeć na tarce, dodać drożdże roztarte z cukrem, żółtka, śmietanę, zarobić ciasto i dać na noc do lodówki.

  2. Do masy makowej dodać ubite białka i bułkę tartą, wymieszać. Ciasto podzielić na 6 porcji, każdą rozwałkować w cienki prostokąt, posmarować makiem, zwinąć w roladki i po 3 ułożyć na blaszce. Podczas pieczenia ciasto rośnie, piec w temp 180" ok 40 min. Zimne posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 30 grudnia 2013 A mi niestety roladki nie wyszły, chyba są trudniejsze do zrobienia niż myślałam :( Ciasto miało konsystencję bardziej jak "kruche" niż "drożdżowe", nie byłam w stanie go rozwałkować, bardzo twarde, sztywne, rwało się, w końcu, aby nie zmarnować produktów wyłożyłam nim zwykłą blachę, na to dałam masę makową i upiekłam zwykłe ciasto.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 20 października 2012 Ja dałam na dwie silikonowe foremki o wymiarach 25x15 cm, na każdą weszły 3 roladki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 października 2012 Chcę jeszcze spytać, jakiej mniej więcej wielkości jest taka jedna rolada ? Zastanawiam się czy pierwszy raz nie zrobić z połowy porcji i mieć 3 roladki, ale chciałabym wiedzieć jakie są duże ?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 19 września 2012 Bardzo apetycznie wygląda.Na pewno wypróbuję ale nie z gotową masą.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 18 września 2012 lola1706 ja robię masę makową sama,poprostu gotuję mak (ilość zależy od tego ile potrzebujemy,myślę że na takie roladki 200gram powinno wystarczyć ponieważ mak podczas gotowania pęcznieje)ok.30minut,pózniej go mielę dodaję pół szkl.cukru,2żółtka,rodzynki,trochę bułki tartej,marmolady i na koniec olejek migdałowy i ubite na sztywno białko,delikatnie mięszam i gotowe.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LOLA1706 17 września 2012 Wygląda pysznie i chciał bym takie zrobić ale niestety mój mąż nie lubi gotowych mas makowych. Czy mogę prosić o jakiś przepis jak przygotować samemu mak do tego ciasta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 17 września 2012 Można zrobić 1 roladę, ale takie cienkie lepiej się pieką i są podzielne, a poza tym zaletą tego ciasta jest to, że można wałkować bardzo cienko.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 września 2012 Wygląda ślicznie i apetycznie.Na pewno się skuszę:) 5

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń